Ízjegyek: étcsoki, erdei gyümölcs jam
Honduras, bár nem tartozik a legnépszerűbb specialty termelő országok közé, mint Costa Rica, Guatemala vagy El Salvador, de szépen csendben kinőtte magát a legnagyobb Közép-Amerikai exportálóvá.
Bár Honduras mennyiségben az élen jár, sokszor itt nehezebb kifinomultabb tételeket találni több okból kifolyólag is: az ország nem rendelkezik a kellő infrastruktúrával, hogy ilyen mennyiségű kávét termeljen kiváló minőségben.
A másik jelentős probléma a szárítás. Sok termelő inkább a teljes mechanikus szárítás mellé teszi a voksát, ami bár felgyorsítja a folyamatot, instabilitást okozhat a belső páratartalomban, illetve a kávé vízaktivitásában, így kevésbé konzisztens tételekt eredményezve.
Ezért is vagyok szerencsés, hogy egy ilyen tételre bukkantam, mint a La Paz régióban található Finca El Coyote.
Mario Mejia tökéletesen szimbolizálja mit jelent progresszív termelőnek lenni: második generációs farmerként kötelességének érezte továbbvinni amit elődei elkezdtek, ezért nem 1, nem is 2, hanem 3 különböző farmot is üzemeltet, a Finca El Coyote mellett a Finca La Valentina-t és a Finca El Jardín-t is. Minden farm különböző ízprofillal rendelkezik, hisz különböző mikroklímákkal rendelkeznek.
A Finca El Coyote farmon száraz feldolgozású tételek készülnek, csak úgy, mint ez. Az 1100-1700 méteres tengerszint feletti magasság, a gazdag vulkanikus talaj, illetve a hűs hegyi levegő tökéletes környezetet teremt ennek a kávénak, hogy lassú érésével koncentrált bogyós gyümölcsös ízek jelenjenek meg benne. Ez kiegészülve a krémes csokissággal és az élénk savakkal, egy olyan élményt nyút, amit kár lenne kihagyni!