Ízjegyek: kékáfonya, őszibarack, vajas keksz
Yirgacheffe Etiópia három legnagyobb kávétermelő régiójának egyike, ami a kivételes minőségű kávéiról is ismert. A Heirloom variánsok a környezeti adottságokkal összhangban, már fél sikert jelenthetnek, de ez egy igazán különleges tétel, hisz emögött a kávé mögött 62 (!) év tapasztalat áll.
Mr. Mengechének gyermekkora óta a kávé az élete, így nem véletlen, hogy még 62 éves korában is egy 15 hektáros farmot üzemeltet Etiópia déli részén. Munkéja nem csak lokális, de nemzetközi elismerést is szerzett neki, hisz kevesen tudnak ilyen elhivatottak maradni a minőségi kávék, és kultúrájuk fenntartása iránt.
Bár ilyen idősen is még rendszeresen veszt rész a fizikai munkában, 12 gyereke közül 4-en segítő kezet nyújtanak neki a farm mindennapi üzemeltetésében. Számukra nem csak az üzlet fontos, ezért állati eredetű trágyát, illetve növényi komposztot alkalmaznak vegyszerek helyett, ezzel is fenntartva helyi ökoszisztémát.
Mr. Mengeche az Önálló Farmerek Program részese, ami segít az Etióp termelőknek utat törni a piacra, így is segítve a specialty kávék elterjedését.
Ha úgy jellemzem a kávét, hogy kellemes barackos, vajas kekszes ízjegyekkel, élénk savakkal és vörösboros testtel rendelkezik teljesen helyes lenne, de szerintem többet ér ha azt mondom: e mögött a kávé mögött nem csak a termőterület, a feldolgozás és a magasfennsík adottságai állnak, hanem 62 év kitartó és becsületes munkája áll, a kiváló minőségű kávék iránt. Amikor ezt a kávét kóstoljátok, jusson eszetekbe a történet is, ami eljuttatta hozzátok ezt a különleges tételt!